Heeft ijshockey in Nederland dan toch nog toekomst?

Daniël Sprong is de allereerste in Nederland geboren ijshockeyer die gedraft is door een NHL team. De Amsterdammer werd in de NHL draft van 2015 gekozen door de Pittsburgh Penguins.

Op 7 jarige leeftijd wist de jonge hoofdstedelijke ijshockeyer al dat hij, samen met zijn familie, de oversteek naar Canada moest maken om zijn droom te realiseren. De ijshockey-gekke familie Sprong (vader Hannie speelde voor Amsterdam en Den Bosch) pakte het boeltje bijeen en staken de Atlantische oceaan over.

Of hij ook daadwerkelijk ploeggenoot wordt van supersterren als Yevgeni Malkin en Sidney Crosby is nog maar te bezien. Doch het begin is er en daarmee kan Sprong de 2e Nederlander worden die de NHL, het ijshockey walhalla van de wereld, haalt. Ed Kea, uit Weesp, was de eerste. In de jaren ’70 en ’80 speelde de verdediger voor de Atlanta Flames en de Saint Louis Blues. Kea is trouwens familie van de in Canada geboren ijshockey-grootheden Jeff Beukeboom (4-voudig Stanley Cup kampioen) en Joe Nieuwendyk (3-voudig Stanley Cup kampioen).

Canadezen met Nederlandse roots doen het goed in de NHL. Kris Versteeg bijvoorbeeld won in 2015, met de Chicago Blakhawks, voor de tweede keer de Stanley Cup. De sympathieke Versteeg meldde eerder dit jaar dat hij graag voor het Nederlands team zou willen spelen. Om die wens kracht bij te zetten nam Versteeg, vlak voor het WK, zelfs een video-boodschap op om de spelers van Oranje een hart onder de riem te steken. Hij voegde zelfs nog een paar opbeurende woorden in het Nederlands toe. Het mocht niet baten. Nederland degradeerde naar het vierde mondiale niveau en mag het volgend jaar tegen, om maar eens een absoluut non-ijshockeyland te noemen, Spanje opnemen.

Het nationale team zakte dus, spreekwoordelijk tenminste, door het ijs. Maar met Daniël Sprong gedraft door de Pittsburgh Penguins, ziet de toekomst van het Nederlandse ijshockey er wellicht toch niet zo super somber uit. Aan de andere kant; zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, maakt één pinguïn nog geen….

Plaats een reactie